Често срещани грешки при спазване на диети и как да се предпазим от тях

    Вероятно почти всеки от нас познава човек, който е опитвал да спазва някаква диета или режим, но не е доволен от резултата. Или е постигнал резултат, спрял е и рязко нещата са се върнали в предишното си състояние, а понякога и по-зле. Като човек, който изготвя хранителни режими и работи с много хора, за съжаление аз също често се сблъсквам с проблеми от подобен род при хората. Тези и още много други фактори ме карат да ви споделя най-честите грешки при спазване на диети и хранителни режими и как  да се предпазим от тях.

 

Завишаване на необходимото количество храна.

   Тази грешка е изключително често срещана, и доста от неуспешните опити за резултат при определени диети, се дължи именно на нея. Знаем, че в основата на всяко отслабване стои калорийният дефицит. Тоест да сме изразходили повече калории, отколкото сме приели. Тук обаче се получава точно обратното. Пример давам с един балансиран режим, с който целим да смъкнем излишните мазнини. Съответно „боклучавите“ храни са премахнати от менюто, всичко е изчислено точно, за да може въпросният човек да стои в калориен дефицит – храни се чисто и балансирано … но по много! Така например се натъпкваме с много „здравословни“ храни, и рязко завишаваме заложеният калориен праг за деня. От там насетне няма как да говорим за отслабване. Ще направя и пояснение, че „здравословно“ не означава, че не се пълнее от него! Това също е много често срещана грешка, която ще оставя в този раздел, поради факта, че естеството е именно същото – предозиране със „здравословни“ калории.

  Моят съвет е, когато спазвате диета/режим, е да си спазвате поне ориентировъчно приемът на калории ( който трябва да е добре разпределен през деня + адекватно разпределени макронутриенти спрямо индивидуалните цели ). Без да изпадате във фанатични калкулации ( освен ако не говорим за състезателна подготовка ), достатъчно е да се дисциплинирате малко повече и да не преяждате. Също така много лесно може да се ориентирате за хранителната стойност на всяка храна или с търсене в гугъл или с различни приложения ( вече има много ). Когато създадете правилният навик, е въпрос на време да се насладите на положителните резултати.

 

Неподходящата „креативност“ в избирането на храна за диетата

  Грешката тук идва от  момента в който хората решават, че определена храна или приготовление е подходяща за режимът им. Най-ярко този проблем се откроява, когато имаме силна зависимост към сладки или тестени храни, но за нашите цели, е необходимо да търсим здравословните алтернативи. Тук автоматично при избор на неподходящият тип храна, дори без да завишаваме много количествата, може да застъпим едно от следствията в първата грешка – рязкото превишаване на необходимите калории, за да сме в дефицит.

  Друг проблем има например при хората, които искат да качват чиста мускулна маса. Знаем, че белтъчините са основният градивен материал на тъканите в човешкото тяло. Като такъв, те са жизнено необходими за мускулното възстановяване ( и не само те ) и мускулен растеж. Според множество индивидуални особености, е необходимо да си осигурим определена стойност от този макронутриент, за да имаме положителен резултат ( в комбинация с другите разбира се ). Именно тук, често се сменя храната с такава, която е по-богата на въглехидрати и мазнини, и в крайна сметка сме прекалено далеч от това, което ни е необходимо, за да имаме положителен резултат.

  За да се справим с тези проблеми, е необходимо просто да се информираме по-добре, за точната храна и количествата, които са ни необходими. Вашият диетолог, трябва да е достатъчно компетентен, за да може да ви поведе в правилната насока, а на вас ви остава просто да изпълнявате правилно.

 

Системните малки изключения

  Наслаждаваме се на резултатите от нашият нов хранителен режим, стоим в офиса и изведнъж идват да ни почерпят с бонбони. „Е какво пък – от един бонбон нищо няма да ми стане“. На обяд вече сме забравили за това и решаваме да си позволим нещо друго, а вечерта сме толкова изгладнели, че продължаваме с още нещо. „Нищо няма да стане от едно малко изключение“.

  Разбира се, найстина нищо няма да стане от малките изключения, и личната ми препоръка е да не изпадаме в крайности. Тук проблемът идва при системното допускане на такива моменти в ежедневието ни. Неусетно ние отново минаваме извън необходимите за нас рамки на калориен баланс, а от там започваме да губим и резултати.

  Когато човек е дисциплиниран и обръща повече внимание на детайлите, тези моменти се избягват. Има изключително много начини за „лавиране“ и хапване на нещо, което ни се яде, достатъчно е просто да знаем кога и как. / създаване на калориен буфер, или просто правилна седмична калкулация на калории /

 

Изпадане в крайни лишения

  В тази категория грешки най-често попадат гладуването и изключването на определени макронутриенти от менюто ни. И двете могат да са предпоставки за крайно негативни ефекти върху тялото и здравето ни.

 Гладуването само по себе си, би могло да има и невероятен лечебен ефект, но рядко успяваме да уцелим точният момент и „доза“ за тази цел. По-често в стремежите си да отслабнат, повечето хора ( предимно дамите ) рязко намаляват всякакъв прием на храна. Често се случва да изкарват цял ден на солетки или на един плод например. Нормално е, когато се подложим на такова нещо, рязко да смъкнем килограми ( некачествено ). Последиците обаче са забавен метаболизъм, а после и йо-йо ефект. Тези последици от своя страна затрудняват много постигането на други цели. Често се стига до качване на много повече килограми отколкото сме били на „стартовата ни позиция“. Съответно губим мотивация и проклинаме всички диети и инструктори.

  Другото често срещано явление, е изключването на определен тип макронутриенти в менюто ни ( асоциирано с изключването на определени храни ). Ярък пример за това е махането на сладкото. Трябва да сме наясно, че за правилното функциониране на тялото, не трябва да го лишаваме от абсолютно нищо – въглехидрати, мазнини, белтъчини, витамини, минерали и т.н. Имаме необходим дневен прием ( строго индивидуален ) от споменатите, и при системен недостиг, започват редица странични ефекти. Най-чести симптоми са постоянната умора, главоболие, занижен имунитет. В конкретният случай със сладкото – не трябва да махате захарта изцяло от менюто си. Имаме здравословни и естествени източници на захар, които е редно да консумираме – плодове, мед, сушени плодове и други.

  Достатъчно е да се научите да слушате тялото си – да не преяждате, да не се поддавате на лакомия, и да балансирате приема на всичко, според личните си нужди и цели. Крайностите не водят до нищо добро. Добрите резултати изискват постоянство и търпение!

 

Избор на неподходящ режим

  Грешката е често срещана, поради незнание и достъпът до всякаква неподбрана информация в интернет. Знаем, че  има диета за всичко и всякакъв повод. Редица „вълшебни формули“ и хапчета. „Само сега с този режим смъкни 10кг за 2 седмици“ и други.

  Всички ние като хора сме строго индивидуални. Разбира се, подлежим на едни и същи природни закони, но всеки от нас има различни проблеми, цели, здравословно състояние, скорост на метаболизъм, начин на живот и т.н. Нормално е при наличието на над 33 000 вида диети, някоя да подейства при някой. Доста често грабваме нещо, което е популярно или просто предписано от някой си, а после се оплакваме от липсата на резултат или недобрият такъв.

  Важно е да подберем правилният режим за нас, но често това би било трудна задача за човек с липса на специфични познания в тази насока. Най-доброто решение на този проблем е, да се консултирате със човек, който разбира и ще ви насочи към правилният режим спрямо вашите индивидуални особености.

 

Преминаване към предишният начин на живот, след постигане на резултати

„Почнах една диета, смъкнах 15 килограма, после я спрях и качих 20.“

  Изключително ярък пример за тази грешка е горното изречение. Обикновено тръгваме изключително мотивирани да спазваме някакъв режим, използваме тази сила и постигаме невероятен резултат. Но доста често ни държи и мисълта, че след като мине определен период от време и постигнем целта, ще се върнем към предишният начин на живот. Именно тук е основният проблем на повечето хора. Когато аз създавам хранителни режими / изключвайки тези за професионална подготовка /, моята основна цел е, да създам новите навици у хората, които ще им позволят трайно да задържат резултатите и занапред. За това начинание е необходимо да променим начинът си на живот. Именно това е и ключът към избягването на горният проблем и постоянното лутане от диета на диета и проблеми с килограмите и метаболизма.

 

Липса на обратна връзка при работа с диетолог/инструктор или некомпетентност от негова страна

  Това е грешка, която макар и на последно място – не е последна по важност. Щом някой е поел отговорност към вас и вашият успех – той трябва да бъде вашата пътеводна светлина в това начинание. Затова не се колебайте да потърсите вашият инструктор, при въпроси от всякакво естество, особено що се касае до горните въпроси или други възникнали. Така ще си спестите ходенето в грешната посока. Често се случва и да имаме симптоми, които считаме, че не са проблем и избягваме да информираме за тях. Например обриви, главоболие и други. В такива случаи е редно да потърсите вашият наставник и да коментирате, за да може да се вземе адекватно решение за неутрализирането на настъпилият проблем. Разбира се понякога естеството може да бъде съвсем различно – там ще трябва да потърсите друг специалист.

  От друга страна виждаме, че навсякъде се напълни с хора, които „разбират“ от фитнес, диети и какво ли още не. С огромна горчилка обаче мога да кажа, че доста от тях нямат  реална представа за нещата. Обикновено предлагат един работещ за тях или някой модел и решават, че това ще помогне на всички останали. Или автоматично генерираните с програма режими уж „индивидуални“. Не е бил единичен случай, при който идват хора с оплаквания от други, или са скептично настроени, след като са се „опарили“ веднъж или многократно от някой.

  Проучвайте внимателно този, който сте избрали за ръководител в това начинание. Вижте най-вече какви са отзивите за него, отношението, и резултатите с хората. По-добро показно от това няма!

  Надявам се тази статия да ви е полезна. Може да я споделите с повече хора, за да им помогнете да се преборят с тези проблеми. Вярвам, че имаме нужда! А при нужда от всяккаво съдействие или изработка на режими – насреща съм – > v_tepedelenev@abv.bg !

Искрено ваш,

Васил Тепеделенев

Comments

comments