Въпроси и отговори за съня и спането

  Когато говорим за здравословен начин на живот, адекватното възстановяване на тялото е един от най-важните аспекти, които често пренебрегваме В тази връзка сънят е един от най-силните и естествени механизми за възстановяване.

Има ли значение позата в която спим?

Разбира се, че има!

 В определени позиции тялото ни е в естествена позиция, което от своя страна ни помага да се възстановим ефективно и да повишим качеството си на живот. Трудно е обаче, когато сме свикнали цял живот да спим в една поза да я сменим. За целта се изисква постоянство, а резултатите няма да закъснеят. В тази връзка ще ви предложа няколко съвета за качествен сън и позициониране на тялото.

  Спящите по корем – спрете да спите по корем! Този навик държи шийните ви прешлени в постоянно натоварваща врата позиция, която рано или късно се явява травмираща за раменният ви пояс. Teзи които спят на една страна може да използват анатомична възглавница, която да поддържа правата линия на гръбнака.

Другия вариант е без възглавница, с ръка под главата – това е естествена поза за сън. В противен случай главата ви или е прекалено повдигната или увисва надолу, което разваля естествената позиция на гръбначния ви стълб и води до болки в раменете, както и областта на ключиците. Освен това ще възпрепятства изравняването на артериалното налягане. Също така в тази позиция е хубаво да се постави възглавница между коленете. Иначе кракът който е отгоре образува усукване на таза, което води до дискомфорт в поясната част на гръбнака. Като цяло така се отпуска напрежението което се натрупва при усукване на горния крак в таза.

   Ако спите по гръб ( най-правилната позиция за сън според мен ), можете да поставите възглавница под коленете си, за да предпазите таза си от хиперекстензия, или иначе казано – да го държите в естествено положение. Ако страдате от болки в кръста, това ще ги облекчи значително. Желателно е да спите на ниска възглавница, за да може тялото ви да остане хоризонтално. При възможност повдигнете краката малко над нивото на главата, по този начин сънят ви ще бъде наистина пълноценен! Като цяло е противопоказно да оставите краката си да увиснат под нивото на главата, докато спите, понеже възстановяването ( поне частично ) на тялото ви е възпрепятствано – няма да задълбочавам защо. Друг съвет който мога да ви дам от личен опит е, дори да спите в една поза, макар и трудно, можете да се приучите да спите в нова по-правилно. Първоначално ще ви отнема доста време в новата поза докато заспите, и ще отнеме известно време докато тялото ви се нагоди. Гарантирам обаче положителен резултат! Бъдете живи и здрави и помислете за личния си комфорт и здраве, защото освен вас – няма кой друг да го направи.

 

Колко да спим ?

 Въпрос без еднозначен отговор. Ако се заровим в учебници, ще прочетем, че средната продължителност на сънят е 8 часа. Това обаче е доста относително – продължителността на съня е строго индивидуална за всеки човек и възрастовият му диапазон.. Важно е да слушате тялото си и да имате личен ориентир за това, колко сън ви е необходим, за да се възстановявате максимално, без да имате сънен дълг и негативни ефекти от недоспиване. Когато спите повече от необходимото, ефекта е обратен.

 

Какво е сънен дълг?

 Това представлява степента на недоспиване. За пример ще вземем човек, който има нужда да спи по 8 часа на денонощие, за да се възстанови адекватно. В момента в който той започне да спи под 8 часа, има натрупване на сънен дълг, което може да бъде компенсирано сравнително лесно. Ако сънният дълг е с продължителност над 14-15 дни, той не може да бъде „изплатен“ и негативните ефекти са сериозни, дори да не ги усещаме.

 

 

 

Какво се случва ако спя неправилно и недоспивам?

 Въпреки, че доста хора успяват да се адаптират и да свикнат с негативните ефекти, те рано или късно се оказват пагубни в дадено отношение за нашето тяло. При недоспиване или неправилно спане се наблюдават:

  • Умора;
  • Кръгове под очите;
  • Почти перманентно занижен тонус на тялото;
  • Задържане на вода;
  • Забавяне на метаболизмът;
  • Повишен риск от редица заболявания;
  • Други

 

Обобщено:

Пожелавам ви да си направите възможност да спите достатъчно и в правилна позиция, за да се чувствате добре! Ако смятате, че тази статия е полезна, може да я споделите с близки или приятели, на които смятате, че ще помогнете.

С уважение,

Васил Тепеделенев

Comments

comments