10 начина за забързване на метаболизмът

Метаболизъм – понятие, което чуваме често, но какво представлява той и защо има толкова голямо значение? 

  Най-общо казано метаболизмът е обмяната на веществата в тялото. Скоростта с която се обменят веществата е главната причина за по-добрите или по-лошите ни резултати. Основна цел на всеки трениращ, който гони добри резултати е бързият метаболизъм. По този начин имаме бързо разграждане на мазнините, бързо усвояване на хранителните вещества и съответно предоставяне на енергия, бързо възстановяване и т.н. Бавният метаболизъм от своя страна може да бъде пречка при отслабване например, или постигане на изключително добри резултати. Точно затова в тази статия ще ви предложа 10 начина с които може да забързате тези процеси.

1.Витамин В12 

  Може да се набави под формата на таблетки, инжекции или от храни богати на съответния витамин. Трябва да уточним, че това ще подейства най-вече при хора с дефицит на B12 в тялото. Може да се направи проверка чрез кръвни изследвания. Храни богати на този витамин са – миди, черен дроб, риба, морски деликатеси, тофу, нискомаслени млечни продукти, сирене, яйца и други.

2. Закуска

  Разбира се, има хора за които това може да е изключение, но в общият случай закуската е от особена важност за бързият метаболизьм. Ако не изпитваме глад сутрин, е въпрос на приучаване на тялото. Обикновено промяната отнема от 1 до 3 седмици. След това ще се събуждате с чувство за глад и няма да имате проблем да закусвате. Когато тялото свикне на равномерен хранителен прием, по естествен начин се забързва обмяната на веществата.

healthy-breakfast-ideas

3. Разбито  хранене

  Основно това представлява разделянето на всяко основно ядене на няколко. Когато разпределим приемът на храна на чести интервали в неголеми  количества, тялото се справя много по-лесно с обработката и се горят калории по-бързо и по-лесно. Освен това този начин на хранене ще държи нивата ви на захар в нормите през деня и ще се чувствате добре. За лакомниците, ще е нужно малко повече време и самоконтрол, но ако успеете да постигнете хранене по този начин сами ще се учудите от добрият резултат. 

4.  Люти чушки

  Звучи „люто“, но ако искате да забързате метаболизмът си, ще го преживеете. Лютите чушки съдържат антиоксидантът капсайцин. Според различни проучвания редовният прием на люти чушки може да повиши скоростта на метаболизмът ви с до 12%. 

5. Зелен чай

  2 до 4 чаши зелен чай на ден могат да ускорят метаболизмът ви с около 4%. Това е възможно обаче само ако чаят е качествен.

green-tea

6. Кофеин

  Доказано кофеинът е изключително полезен при трениране и забързване обмяната на веществата. Стартът на деня с горещо кафе или черен чай, ще ви даде положителен заряд и ще помогне с изгарянето на калории през деня. Трябва да сте наясно обаче, че не е добре да се прекалява. Кофеинът е стимулант на ЦНС ( централна нервна система ), и след определен период от време тялото става резистентно на кофеин, а в големи количества има отрицателно влияние върху сърдечният мускул.

7. Белтъчини

  Белтъчините изискват енергия за разграждането си отколкото мазнините и въглехидратите. 

8. Качествен сън

  Добрият сън ще засили метаболизмът ви на следващата сутрин. От друга страна липсата на сън ще засили производството на хормони на глада като лептин и грелин. По този начин е доста вероятно да се засилите към „junk“ храни. 

9. Млечни продукти ( истински! )

  Подчертавам, че говорим за истински млечни продукти, каквито е почти невъзможно да намерим на пазара в днешно време. Те са богати на калции и на аминокиселини подпомагащи изгарянето на мазнини, в частност говорим за леуцин. 

10. Тренировки

  Тренировките са едно от най-важните неща за забързването на метаболизма. При качествено трениране продължавате да горите калории дори след тренировка. Най-добра опция се явяват интервалните високоинтензивни тренировки. 

Ако смятате, че тази статия е полезна, може да я споделите с приятели. 

При необходимост от режими или съвети  може да се свържете с мен.  

Comments

comments