Пътуване до най-големият спа център в Европа

Привет на всички! Искам искрено да ви споделя едно малко приключение, което смятам, че ще бъде интересно за доста хора.

   Ще започна малко по-отдалеч с това, че съм човек отдаден на работата и хобитата си. Основната ми грешка обаче е, че не си давам достатъчно почивка и това рязко се повлиява на здравословното ми състояние, което се влоши в последно време. В такива моменти човек осъзнава много … а най-важното е, че за да сме продуктивни трябва да си даваме почивка на тялото и духът. И с това започна едно приключение, което беше около ден и половина, но в същото време беше незабравимо и безценно! 

   Основната дестинация за която говоря е Therma Spa Center, близо до Букурещ, Румъния. Това се води най-големият спа център в цяла Европа … и с право! В зависимост от разположението ви, може да е доста наблизо. Аз съм от Варна и тръгнахме в събота сутринта от 7:30ч., за да минем бързо през границата ( Русе ). Нашенският път ( изключвайки магистралата ) е определено добър до там, което е изненадващо за условията тук в България. Към 11ч. вече бяхме в Букурещ на път за хотелът. Тук държа да кажа, че който не е шофирал в Букурещ, трябва да се въоръжи с много търпение и внимание! Масово се случва да не се дават сигнали за движение, задръстванията са ужасни и в общи линии е доста затруднен трафикът, при това минахме в по-спокойно време. В крайна сметка към 12ч. се настанихме в хотелче след Букурещ, което беше изключително спокойно и ььььььприятно. Рязко се открояваше с шумотевицата на големият град. 

   Самият спа център се намира в непосредствена близост до румънската столица. Още отдалеч прави впечатление внушителният размер на въпросното творение, което е показано на снимката в дясно. Като това даже не обхваща цялата сграда. Паркингът е изключително удобен, с места за стотици коли ( ако не и повече ). Има лесна маркировка, за да не си объркате мястото. В моментът в който влязохме вътре видяхме над 10 каси, които работеха с пълна пара. Въпреки, че имаше опашки, не ни се наложи да чакаме много – хората обслужваха бързо и с усмивка! Вместимостта на хора вътре е … 6000 човека, или поне с толкова сейфа разполагаха вътре. Отново ориентирането е направено изключително лесно, а системата е много приятна. Използвате магнитна гривна, с която имате достъп навсякъде – включително и вашето шкафче, където спокойно може да държите всички скъпоценни вещи. Получавате и красиви бели хавлии и халати, които да ползвате вътре. Всичко е изключително чисто и спретнато. С това влязохме вече и в същинската част на центъра. Още в началото оставате със отворени усти! За по-добро представяне може да изгледате първото ми влог видео:

   Първата работа беше да обиколим колкото можем повече. Има стотици места за сядане, няколко огромни басейна, ( закрити и открити, с директен преход от едната зона в другата ),  в самите басейни навсякъде има различни зони – джакузи, легла, масажни зони и други. Във всеки басейн имаше и бар във водата. Самата атмосфера много наподобява оазис или приказен остров. Мястото е пълно с истински огромни палми, които допринасят много за тези усещания. Само едно листо на някои от тях буквално беше по-голямо от мен … 

садасдасдасд

   Имам доста опит в сферата на спорта и разбира се нещата, които са свързани с рехабилитация и почивка, но си признавам, че такава богата гама от сауни и парни бани не бях виждал и въобще не знаех, че съществуват! В общи линии успяхме за първите 2-3 часа да обиколим няколко басейна, парна баня и няколко сауни – всичките бяха различни. Амазон, сауна с хималайска сол, Арабска, Холивуд, Бавария и други. Всичките са с различна температура и различни вътрешни условия. Аз лично останах впечатлен от Холивуд сауната – вътре буквално се прожектира филм, докато разпускате на около 60 градуса.  Най-готиното от всичко е, че на определени часове има човек, който влиза във всяка сауна и прави определена програма от загрявания, изпарения и други. Ние се включихме в една такава програма в Баварската сауна ( температура 90 градуса ). Младежът смело наливаше вода върху врелите камъни, след което с една огромна кърпа правеше специални движения, тласкайки вълни от брутално горещ въздух към нас. Аз по принцип ходя редовно на сауна и съм свикнал да стоя без проблем по 15 минути на 90 градуса, обаче тук си признавам, че ми се изпържи мозъкът и на 8-мата минута бях навън! Точно по това време имаше буря навън и внезапно времето беше застудяло – аз стоях гол навън в бурята и ми беше топло!!! Следвайки разказаното в клипът от мен, може да видите, че в един момент споменавам за „най-отвратителната гледка“. За гнусливите – прескочете няколко реда, защото не мога да не го спомена. Бяхме на едни стълби и в един момент ми причерня, защото срещу мен точно на нивото на очите ми имаше един женски задник … нямам абсолютно нищо против това, че беше огромен – потUntitled designресаващият момент беше от там, че от банският се подаваха десетки косми от двете страни, които се преплитаха … на около 15 см. от носът ми. Беше като адско цвете с черни пипала – ужасно! 

  Разбира се след това лирическо отклонение трябва да кажа, че дойде време и да хапнем нещо. Комплексът разполагаше с изискан ресторант, част за бързо хранене с хот-дог и други неща, както и баш закусвалня. В крайна сметка решихме, че не всеки ден човек прави такова пътуване и хапнахме в ресторантът. Хората бяха изключително любезни с подчертан интерес към това дали сме доволни и храната ни харесва. Обядът, който е показан на снимката в дясно, беше изключително вкусен! Телешки стек, аспержи със филе от сьомга и специален сос и чиизкейк с основа екзотични плодове. Изключително лек обяд и много вкусен. След като хапнахме и презаредихме малко батериите, бяхме готови да продължим обиколката. До този момент не бяхме разгледали и половината от атракциите. Разбрахме, че има цяла зона със водни пързалки и се запътихме натам. Останах изумен, защото това, което беше вътре се конкурира отвсякъде с най-големите ни аквапаркове … и цялото е закрито. Може да видите малко повече във втората част на моят видео блог долу:

   Признавам, че тук беше голяма какафония, а целта беше релакс. Затова не отделихме много време на пързалките и продължихме с обикалянето на спа-зоните. Тук видях няколко типа парни бани, каквито не подозирах, че съществуват – тропическа гора, градина с цветя и още една, която беше с арома терапия. Във всяка от тях усещането е коренно различно от предходните. И температура, и влажност на въздуха и мирис. Излизаш от тях с различни емоции. Признавам си обаче, че тази, която беше „градина с цветя“ определено ме остави с коренно различно усещане – че съм в кенеф, защото и миришеше така по странен начин. С напредване на времето навън се смрачи, и вътре пуснаха светлините. Както виждате и от видеото горе – изключително шарено и красиво е всичко. Въпреки ярките светлини, няма нещо, което да дразни окото и имате усещането, че сте в самият рай. В последствие забелязахме, че има и кътчета за масажи, хидромасажни легла и зона за нагревки с инфрачервена светлина, част от нея съм снимал във третото блог видео, което е оскъдно откъм говорене – нямах муза като цяло да говоря много, затова сега разказвам. 

Много накратко беше това … не успяхме да разберем кога точно сме стояли 9 часа вътре, като усещането накрая е невероятно! 

   Предполагам, че има хора, които се питат – „Защо тоя го пише това?“ и „За какво ми е необходимо да го знам?“ … или“ Тоя кво се фука ?“ Ами не, нито се фукам, нито го пиша ей така. На първо място искам да споделя, че това е нещо, което с малко повече организация е изключително достъпно. Един цял ден там ви излиза точно 45лв. ( за сравнение, горе долу толкова е и целодневният престой в нашите аквапаркове ). Букурещ е сравнително наблизо, и ако се организирате добре може да минете и без нощувка. Тоест ако се хванете групичка хора с една кола, и си носите храна – преспокойно общият ви разход за абсолютно всичко може да не надхвърли 100лв. и да се почувствате като царе – определено! 

   Другата причина, поради която споделям това е – нуждата от възстановяване и ползите, които ни носят този тип спа процедури. Почти всеки активно трениращ е стигал до момент на пълно изтощение ( а и не само активно трениращите ), или просто страшно много работа и вглъбяване в еднотипно ежедневие. В един момент е хубаво да излезем от целият този филм и да разпуснем добре! Това определено зарежда много. Ако трябва да внеса малко повече яснота за водата, сауните и парните бани. Основният ефект, който получавате е пълното мускулно отпускане. Специфичните условия, които предлагат гореизброените, спомага изключително много за премахване на стрес, облекчаване на травми и по-бързо мускулно възстановяване. Дори от личен опит ако говоря – още се чувствам зле от това, което бях болен и въпреки това на днешната тренировка бях много по-отпуснат, бърз, експлозивен и силен, отколкото съм обикновено. Просто, защото мускулатурата ми е отпочинала по-качествено! 

 Направете си малък подарък и посетете това приказно място … и да не е то, просто отделете време за себе си и направете нещо различно! Надявам се това четиво да ви е било интересно, а може би и интересно. Ако имате запитвания или ви интересува нещо, може да пишете в коментарите по-долу. Бъдете щастливи! 🙂 

Comments

comments